Tragedi EBM

Hari ini, kami (Ku dan azri) bergegas packing untuk pulang ke KL saing SIL ku sebab encik hubby ku takleh nak hantar (ada kerja). Tengah sebok berkemas2 ala-ala bidang terjun dalam perasaan yang bercampur baur. Ye la, last minit nak packing, manelatahu ku kena saing sekali. Bila suma dah selamat dipack, last skali baru ku akan pack EBM dalam fridge masuk cooler bag. Alangkah frustnya bila ku tengok 3 botol frozen EBM, bersamaan lebih kurang 11 0z ku dah cair. Mungkin ada yg rasa 3 botol tu taklah banyak mana, tapi bagi orang exclusive pumping (EP) seperti diriku, hatta 1 0z kalau rosak, ku dah sedih giler. Kerana untuk mengadakan hatta 1 0z pun, ku harus berhempas pulas mengepam, melantak itu ini, semuanya kerana nak banyakkan susu dan maintain susu.

Dalam keadaan yang dah sentimental ku berpacking2 sebab hubby tak dapat hantar balik, bila tengok EBM ku dah cair termasuklah chiller brite ice & techni ice setengah kepingg ku pun cair, terus air mata ku berjujuran laju. Nasib malam semalam tu ku, ku masukkan sebijik briteice & setengah keping lagi kat fridge MIL kat tempat dia simpan ikan2. Kalau tak, memang takde chiller lah jawabnya, kena beli ais batu pula. Masa balik umah MIL ku hanya bawa 3 botol jer frozen & 6 botol fresh EBM. Ku simpan kat satu fridge spare jenis satu pintu kat rumah MIL ku tu. 2 hari lepas memang oraiss jer bekunya, tah pesal semalam setat dah wenggnya terus defrost pulak.

6 thoughts on “Tragedi EBM

  1. elysuhaili says:

    siannyeeeeeee… kalu aku kompom nangis2 rasa cam buang duit 10juta..

  2. Normaliza says:

    Ku faham perasaan mu. Ku pernah tertumpah 0.5 oz ebm sebab jakun sgt dapat pam banyak tu. Memang bercucuran la air mata ni..sob! sob! Ku doa kan moga susu mu akan terus melimpah ruah..setiap kejadian ada hikmahnya..

  3. Shinta Musraika says:

    salam..

    byknya 11oz tu.. tu kira hasil tenusuku seharian tu! sabar.. dugaan tu hayatie. moga2 lepas ni kita lebih hati2 kan.. jgn kan ko yg fully pumping tu rasa nak nagis bila tumpah 1 oz.. ku yg Bf+pumping ni pun ‘hujan mencurah’ juga!

  4. cintaKusayangMu says:

    ku fhm perasaan mu itew…
    pbetapa parahnye nk mengepump wpn utk dptkn 1 oz susu…
    huhukkkk.lg2 bila dilanda dugaan sprti ku..wawawa

  5. Hayatie says:

    ely..aha..betulkan..terasa rugi sesangat..

    Liza..tula..selalu ku dengar&tengok ebm orang lain yang ke 'pak long' (longkang),akhirnya ku pun merasa juga..huhu

    Shinta..Aha shinta, nak dptkan jumlah itu, setengah hari diperuntukkan utk mengepam..kui kui

    Cintakusayangmu,..mu byk stok, penuh se-freezer..hihi!tapi walau bykmana pun stok klu terbuang mmg sedihkan..

  6. Liz says:

    2 weeks ago, ku telah buang berpuluh botol frozen EBM. Cair sbb letrik takde masa ku takde kat umah.

    nangis woo masa basuh botol2 tu. hubby ku sampai tak tau nak pujuk camne dah!

    buka pintu peti ais, nangis. pandang botol, nangis. ngepam, nangis. sedey sungguh time tu!

    pengalaman mengajar. now, kalau blk kg, ku angkut semua frozen EBM. biar la susah. janji tak hadapi semua tu lagi.

    siapa sangka kita leh nangis gara-gara ebm tumpah/cair/buang kan? cuba yg jenis bancuh susu. kalau susu tumpah, confirm x nangis!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: