Azri&Solid Food-Part 2

Sudah beberapa ku tidak menghapdet meroyan entri. Sebab ku tersangatlah bz menguruskan rumahtanggaku sebelum2 ni sebok urus ‘rumahtangga’ belog jer..ekeke. Dengan kepulangan hubby terchenta lagi, prepare solid food azri lagi,pam lagi..haru, huhu.
Pas beberapa hari azri makan bubur nasi+carrot, masuk hari ke3, azri macam dah xnak mamam dah, makan skit jer, buang yang lebih. Maybe ku lupa nak variasikan makanan tu, tu pasal die rasa mcm die jelak kot. Maklumla first nak kasi anak makan ni. kali ni ku buat nasi+carrot+kentang. Hahh, baru ada perubahan. Azri sukaa, ibu pun sukeeee!Habis die makan.

Cobaan kedua:
Menu: nasi+carrot+kentang
Kuantiti: 2-3 sudu gak laahh
Reaksi azri:

*Kesimpulanya, azri dah pandai mamam dah!Dah pandai buka mulut bila rasa sudu tu. Pastu dah menunjukkan rasa keterujaan untuk menunggu suapan yang seterusnya..haha!Pasni ibu sebok gali2 pasal resepi solid food pulak laaa..

8 thoughts on “Azri&Solid Food-Part 2

  1. ILA says:

    gali jgn tak gali yer…pasni mu bertambah siboklah…hehehe…

  2. ibu_arifa says:

    oo..bagi mkn sambil baring atas bantai yer..

    tak pe la kalo dia mo dok diam..ku bagi atas walker pun..mau berdiri/lompat Dalila dalam walker tu..makan sambil main.

    luar topik: hari tu kak hayati baca ker “luahan perasaan saya kat forum”? tiba2 jer rasa segan..ters delate balik..

  3. herni says:

    tha…ok ke makan baring? hihi ku rasa pekata mu bg duduk sket…ye arr cam kita gak nk telan bila sambil baring seksa wooo ;p

  4. aleasofea says:

    yatie..azri dah tumbuh gigi ker?
    kalau lum leh suap solid food tak?

  5. Adwindaa says:

    mamamamamamaammmm…. jgn tak mamam azri… cepat2 besar…

  6. kakyong says:

    salam yatie,
    anak2 kakyong seme jenis makan yg mesti hari2 tukor.. kakyong plak hentam jer sayur apa yg ade, sawi, brokoli, (selain karot & kentang), semua ku hentam.. Alhamdulillah, nak depa makan.. Anis & fikri skrg ni belum tunjuk tanda2 tak nak makan sayur..
    Semoga Azri semakin excited & pandai makan.. anak sedara kakyong, dah 8 bulan, langsung tak nak makan, suap lah apa pun semua dia luek balik… nak susu jer, tp badan semangat..

  7. Hayatie says:

    Ila…2-3 hari ni pun ku dah haru biru.huhu

    Ibu arifa..akak ada perasan, tak sempat nak reply, bile nak reply tengok dah hilang. papepun byk2kan sabar yer. Kalau nak luah2kan pape selamba jer kat forum tu..jgn segan2

    Herni, ku memang nak bagi makan sambil duduk, tapi kena ade orang pegangkan lah, sbb azri lom buleh duduk tegak lagi.

    Aleasofea, azri dah tumbuh gigi dah. Klu tak tumbuh gigi pun by 6 months dah leh introduce solid food, tapi kene blender halus la sume.

    Adwinda..aha..moga2 ibunya leh rilek2 mengepam ye dakk..buleh kah..ekeke

    Kak yong..klu letak sayur mcm2 sawi nnti rasa pahit2kan..selalu baby nak ker..nnti yatie pun nak try juga ler..

  8. kakyong says:

    yatie ~ boh sikit jer sawi nyer.. just utk kasi kaler jer.. kalo byk2 memang lah pahit.. so at least baby akan nampak food dia kaler lain2, ade merah, hijau, kuning or putih jer.. yg penting sblm suap kat bb, ibu ler rasa dulu.. kalo sedap (sedap yg tawar.. heheh), definitely bb suka.. kalo ibu nyer pun rasa cam tak best jer.. camno plak bb… apa2 pun gud luck, it’s on ur on creativity actually, no restriction… as long ur baby nak makan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: