Aku berjaya..

Yeeehaa, harini azri genap 6 bulan, hari pertama azri start solids, dan harini juga kena 6 bulan ku telah exclusive pumping. So klu ikut satu topic kt si ku dah kira dapat degree kah! Haha..tak kiralah degree ke hapa, yang ku lebih eksaited sebab ku telah mengepam selama 6 bulan. Terharu sungguh ku, ngee!. Akhirnya misi EP untuk short term tercapai sudah. Pasni start new misi pula, misi untuk long-term sehingga azri setahun.

So ku nak meroyan mengulangkaji sket milestone selama 6 bulan bergelar EP’er ini sila tutup mata:

ku mula-mula full time EP pada awal bulan 11 tahun lepas. Awal-awal memang tak dapat banyak info mengenai ep. Ku juga tidak yakin yang ianya boleh dilakukan. Kerana ku masih dalam stigma ‘susu akan kering jika baby tak direct’, dan paling lama pun akan bertahan lebih kurang 2-3 bulan sahaja. Ku hampir putus asa.

Mula-mula mengepam, ku tidak mengepam sekerap sekarang, paling tinggi hanya 5-6 kali sehari dan hasil sehari sekitar 10-15 oz. Dalam keadaan yang sungguh tertekan, ku give-up untuk direct BF dan ku konsentret dengan EP sahaja. Daripada kais pagi makan pagi, perah pagi minum pagi, kini alhamdulilah, boleh tarik nafass skit. Rupanya jalan ini tak semudah juga yang ku sangka…alhamdulillah, ku masih bertahan sehingga kini. Hoorahh!

Sekarang, selesai sudah satu misi, dan masa untuk ke misi yang seterusnya iaitu meneruskan EP sehingga azri setahun pula bermula dari hari ini. Phew!. Mudah2an ku berjaya seperti hari ini dalam sejarah, amin!


Azri yang terpaksa pose dengan feeding set dia yang baru (hadiah dari auntie Deera ibu die kemut nak beli feeding set,hahaha!)

15 thoughts on “Aku berjaya..

  1. ~ As ~ says:

    tahniah tahniah..mari sama2 menuju ke setahun … ngeeeeeee…..

  2. elysuhaili says:

    congratulations!!! if aku ditmptmu.. xtau buleh buat ke dak..kudos!!!

  3. ibu_arifa says:

    saya singgah pepagi ni nak wish congret kat kak hayatie juga tau…Tahniah2 banyak kali.. nanti kita usaha utk 1 tahun yer.. moga2 di permudahkan -Nya. .aminn

  4. mama-qaisara says:

    salam…tahniah!
    dont worry..saya dh penah lalui mslh awk ni..sampai 1 thp tu saya mcm nk give up.suddenly i realized, all things happend ada sebabnye..susu itu rezeki dr Allah..dan sya pegang pd kata2 ‘bf on demand..susu yg keluar adlh cuckup utk keperluan anak sya’..
    maybe u can try my schedule pumping..so far i ikut and now stok susu anak sya dh kembali meriah..yg penting kita rajin usaha.
    **awak boleh refer entry kt blog mybreastfeeding journal i tuh.

  5. Afne says:

    congrats.. moga impian to reach 1y akan tercapai.

  6. Shinta Musraika says:

    salam Tha..

    genap udah 6 bulan ya.. planing nak bagi puri apa buat azri ni? mestilah puri nasi memula ni kan.. hehehe

    esok shinta pula genap 8 bulan. kendian adwan on 26th genap 7 bulan.. isk.. berturutan la kan.. maira Thu on 21th kan..? hahaha.. bagus! bagus!

  7. Hayatie says:

    As, ibu_arifa, ely, afne…thank you very muacchss!. Hope kita suma sama dpt go for penyusuan penuh!

    Mama Qaisara..oo thanks saya ada masuk BF journal, best!, byk info tentang BF..sy dah tengok juga ur pumping schedule..yup agree mmg kena rajin pam kan…isnyallah!

    Shinta…Haha..ku bagi nasi la..sekejap jer diorang ni dah besar kan

  8. lailasani says:

    salam kenal..
    singgah fr lunatots…
    tahniah.. tahniah… sy pun target 6bulan-6bulan.. sekrg tinggal lagi 2 bulan utk capai target bf anak setahun…

  9. herni says:

    walopon terlambat tuk seminit ku tetap nak ucap TAHNIAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH😉

  10. ummuabdullahsyaakir says:

    salam,Yatie,tahniah dapat susukan baby dgn BF,bukan senangkn nk capai target 6bulan tu.Huhu,sedih pulak bila tak dapat nak susukan baby sediri.
    Apapun,rasa bngga dgn pencapaianmu ituee=)

  11. Ummi Salsabila says:

    slm,yatie..
    TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! rezki azri tu.dpt sijil diploma BF tu.semoga terus BF.pasni target 1year plak,pastu 2year.baru dpt PHD! hehe.sama kite berjuang ek..cewah!! chaiyok2..

  12. Hayatie says:

    Lailasani, betul2, ku target half-half dulu, so that takdela terlampau tinggi sgt nak ku capat itu!Tahniah pada awak in advance juga!hihi!

    Herni, haha tu la hang sebok merempittt sana sini…ehehe!

    Ummuabdullahsyaakir, Takpa, mu jauh di perantauan, insyallah coming baby ni, pasang azam mu itu!

    Ummi Salsabila, Ahah..insyallah itu la target2 ku juga..ingat dulu BF ni redah jer. Rupanya kena azam&komitmen yang tinggi juga mcm nak amik exam pulaa..ngeh!

  13. kakyong says:

    salam Hayatie,
    Tahniah.. semoga berjaya utk target yg seterusnya..

  14. Normaliza says:

    Ku harap masih belum terlambat ku ucapkan TAHNIAH padamu. Mu lah sumber idola ku utk terus mengepam..ngeh! ngeh!

  15. Hayatie says:

    kak yong & liza…aha, thanks yer!..semoga kita dapat meneruskan usaha kita ini!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: