Azri dan EBM2nya…

Ini adalah entri nak kasi banyak saja-saja. Lagi beberapa hari genap azri fully EBM selama 6 bulan. Berdebar-debar ku nak tunggu hari graduasi itu..ekeke! Walaupun azri tak breastfeeding, tapi azri tetap juga dapat susu ibu. Tak sia-sia ku usaha ku berhempas pulas bagai nak gila nak banyakkan susu, mengepam siang malam, makan melantak itu ini, pelik-pelik tahi ayam tahi itik. Warghh tak boleh ku ingat waktu itu. Macam-macam emosi waktu itu. Nasib ku tak cepat melatah!.

Bermula waktu itu jugalah, ku mula berbeloging senyap-senyap malu ohhh, tujuannya hanya untuk membakar semangat supaya aku dapat meluahkan segala-galanya kat sini. Bila dah mula takboleh nak berhenti pula. Asyik cerita pasal pump, pumping, pumpers..huhu. Kadang-kadang naik buring pon ade..ku buring takpe, ntah2 orang yang baca lagi boring tahap gaban gaknye..huhu..nasiblaa sape suh baca..wakaka. Sebenarnya, banyak info yang ku godek2 semasa ku mula2 exlcusive pumping ini, so sambil2 tu ku rasa info yang bagus ku nak tepekkan lah diblog ini untuk panduan orang2 yang macam ku juga.

Ku nak tepek gak ‘milestone’ Azri dan EBMnya..buat tatapan ku..huhu sapa xnak tengok tutup mata,ahaks

  • 1 bulan= 15 oz – 20 oz sehari
  • 2 bulan= 20 oz – 25 oz sehari
  • 3 bulan= 25 oz – 30 oz sehari
  • 4 bulan= 30 oz – 35 oz sehari
  • 5 bulan= 35 oz -38 oz sehari (waktu ni ku rasa azri dilanda Growth Spurt sebab azri minum banyak sangat! Setiap sejam nak EBM lagi. Sekali lagi waktu ini ku mula kembali mengepam bagai nak gila, sebab selama ni ku dah drop pumping session selepas tengah malam. So kali ni, ku kena strecth pumping hingga tengah malam juga).
  • Sekarang; 5 bulan 3 minggu = 35 oz (-+), kali ni azri dah kembali kurang sedikit minum sebab azri dah makin aktif, suke main dari minum. Klu minum pun selalu tak habis, sebab nak main cak cak. Susah die nak fokus untuk minum stret jer. Mesti nak berhenti2, kekek2, golek2…huhu Lega mak die, dapat kumpul stok skit2 balik, takde maknanyaaa!)
Stok frozen&fresh ku as at 16/04/09 . Frozen ku pun dah tak banyak, ada lebih kurang 40 botol je. Cukuplah untuk azri. Memang ku dah tak dapat nak restock sekarang ini. Sebab azri minum sama byk dengan total perahan ku sekarang -+35oz. Unless kalau perahan ku mencecah 40 oz sehari kelak..ohoh heaven! Target ku juga tu..haha buleh kah!

Kesimpulanya, jumlah perahan ku turut berubah mengikut demand azri..alhamdulilah!itulah kuasa Allah S.W.T, ku hanya berusaha dan selebihnya padaNya lah juga datangnya semua ini.

20 thoughts on “Azri dan EBM2nya…

  1. elysuhaili says:

    whoaaaaa!!!!!!! (tnganga luas2 jeles tapi excited tgk stock).. tuit.. napa xdirect feed? beshnye susu byk!!!! kudos!

  2. herni says:

    40oz~?!!! boyeh, boyehhhh musti boyeh punya!!! chaiyokk mama azri!!!๐Ÿ˜‰

  3. Afne says:

    Hi hayati, suka baca ur blog. bersemangat & x sbr nk bf blk, insyaallah.

  4. fiza says:

    Ku jelous tgk hasil tenusumu.

  5. ILA says:

    kutabik spring utk mu..toing..

  6. yus says:

    tabik tabik tabik..

    gambate ne >_<

  7. kakyong says:

    salam Hayatie
    soklan cepumas kakyong nak tanya.. (wondering jer sebenarnyer).. kenapa pilih pumping instead of direct feed. Kalo ibu yang bekerja tu kakyong boley nampak sebabnyer.. heheh, jgn terasa, tp kakyong ikhlas nak tahu (sbb tak suka nak teka2 & agak2).. lagipun kakyong tak join mana2 forum yg bincang pasal susu ibu. dah register kat susuibu.com tapi takde @ tak terima apa2 email pengesahan.. :((

  8. Hayatie says:

    kak yong, azri ku sudah keliru puting. Susu ku tak keluar selepas bersalin. Setelah 5 hari baru ada..bila dah ada ku tak berjaya untuk train die kembali direct.Mungkin ku tak usaha sekerasnya, sbb ku tak tegar melihat die melalak2. Ku sangat emosi waktu itu, dengan perahan yang lebih kurang 1 oz je pada waktu itu. Ku masih mencuba dgn memberi direct BF sebelum botol, tapi last2 ku yg tertekan sendiri. Ku kira mmg ku kekeringan susu pada masa itu. ku mengamil keputusan fokus utk up kan susu kan dgn pumping sahaja. satu jalan yang lebih sukar rupa..namun secekal-cekal ku mengepam tak secekal ku untuk beri direct bf..takpela, sekurang-kurangnya azri tetap minum susu ibu die juga. Insyallah, ku cuba utk menebus kegagalan dgn anak kedua pula, klu ada rezeki. Doa2kan yer..๐Ÿ™‚

  9. Hayatie says:

    huhu..terimakasih yer korang ..terharuunye daku!..hihi

  10. kakyong says:

    oooh gitu ker alkisahnyer.. takper teruskan usaha, hasil nyer skrg pun kakyong sgt kagum dgn usaha yatie.. bertuah la azri.. kalo ibu yg lain yg putus asa, terus sorong FM jer.

  11. ~ As ~ says:

    sungguh la aku jeles melihat stok itu, aku skrang takde stok frozen.. zero! anak pl mcm tak nak makan..haduihh

  12. Hayatie says:

    As, itu kira skit la tu..tapi utk org2 yg berusaha nak maintain susu tanpa BF mcm diriku, itu dah cukup memuaskan juga..huhu!

  13. elysuhaili says:

    fuiyyooo masih tnganga tgk hayatie nye susu patu cam amazed sanggup pam dgn susah payah.. mintak2 susu hayatie melimpah ruah aminnn

  14. Hayatie says:

    Hoho, elysuhaili..mekasihlah..mudah2han, susu2 kita semua akan melimpah ruah hendaknya juga, Amin!

  15. mirah says:

    oh tahniah yatie. ya jalan masih berliku tp insyaAllah moga dipermudahkannya.

  16. nonnie78 says:

    tie.. sungguh ku jeles dengan stock frozen mu itu. hehehe.. Manja nye frozen cuma ada 30 oz je lg. pun kuat nyusu skang ni. mungkin growth spurt jg kot.. ehm.. tgh period lak tu. ku ilang arah sikit bila pump paling tinggi pun 3.5oz. slalu 10 mins tu ku dpt 5 oz.. tak pe.. ku tunggu Agel dari Salwa, mana tahu rezeki Manja, boleh up production.

    ku doakan susumu terus melimpah untuk bekalan azri sampai 2 tahun. caiyok, caiyok!

  17. Shinta Musraika says:

    salam Hayati@Tha,

    melihat stokmu mu ku semakin bersemangat ni. supply merundum hari tu dah up sikit setelah mu suruhku minum air bergelen-gelen at least 1 hour b4 pumping.. ku pon dah ‘show off’ kan Bm ku yg tak seberapa tu dlm blogku.. kalau nk dpt kan semangat pumping ku memang akan singgah ke blog mu ini๐Ÿ™‚

  18. Hayatie says:

    Hoho…thanks yer mirah, nonie and mimie..ku rasa sgt bersemangat bila ada org inspired juga dgn kisah ku ini!..

  19. zteesides says:

    kak yatie… ztee ni.. kak yatie makan ape utk bykkan susu.. zte n kakyatie same la, baby tknak direct feed… zte dh beli pump spectra 3. tp susu mcm nk drop. sblum ni pkai manual isis avent.. tu yg beli pump eletrik… adakah sbb zte tlambat beli pump..? skrg pun pump cuma 2x sehari.. tiap kali pump dpt pun tk smpai 10z.. cmne kak??

  20. Hayatie says:

    zteesides: rule of thumb bila baby dah tak direct, harus continue memerah menyerupai kekerapan bayi menyusu, iaitu sekurang-kurangnya 8x sehari…,jika kurang daripada tu agak sukar untuk maintain produksi susu dan bimbang lama kelamaan ianya akan drop..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: