Mari Belajar buat ‘Print Screen’

hoho…kali ni ku nak share macammana nak buat ‘print screen’ ini atau ‘prt sc’. Thanks to kak sue. Ku selalu nampak beliau suka meng-insert image2 dari print screen juga. Ku dari dulu nak tahu cemana nak buat benda alah tu. Sekarang ku sudah tahu bagaimana. Senang jer, huhu!. Kalau ada yang dah tahu, layannn jer lah, hihi. Langkah-langkahnya adalah:

1. Perhatikan/cari button ‘prt sc’ pada keyboard anda dahulu.
2. Layari/masuk mana web; sebagai contoh, jika anda nak save image muka depan laman web susu ibu dan letakkan di blog anda>
3. Tekan button ‘prt sc’ itu dikeyboard anda
4. Open ‘paint’ file, dan paste dan edit disitu.

Pasni, harus ku asyik2 ‘print screen’ sahaja untuk entri-entri ku kelak sampai kalian buring,ekeke.

11 thoughts on “Mari Belajar buat ‘Print Screen’

  1. ~ As ~ says:

    practice make perfect.. mestilah nak berlatih selalu smpai bosan…hahahaha..kan?

  2. Rozy says:

    Use it a lot in my work…untuk report writing..

  3. luvhaziq says:

    xpaham….

  4. Adwindaa says:

    hmmm..cam gitu eksonang ektp ku skrg nak wat tulisan kat blog l=yg ade line tuh… camne ek??? leh tak singgah kat blogku n ajor… hehehtq, jasamu dikenang…

  5. Hayatie says:

    As, haha..biasa baru2 mesti eksaited kan..Rozy, selama ini ku tak mcmmana nak buat bende itu, rupanya senang bangettt..ekekeLuvhaziq, mu tak paham lagi kahh?aisey, takpe mu katam kan 24 kali dulu…hhihiAdwindaa, oo line-line itu, nnti ku akan update kat entri baru..(ni kes nak bykkan entri daaa..huhu)

  6. kakyong says:

    salam yatie..tochey tochey.. selama hari ni wonder jer camno la org buat.. rupernyer senang jer… bertambah meriah la gaya entri di blog nanti..

  7. ILA says:

    wah,mu mmg serba boleh lah..hehehe

  8. Shinta Musraika says:

    Oo.. gitu yer. bagus… bagus.. terima kasih sebab dah tolong buat kajian🙂

  9. Rozy says:

    ooppss.. rasanya mu yatie..tertinggal sesuatu lam instruction.. mana copy nyer..selalunya rozy wat camni..buka webpage mana2tekan shift and prnt scrn serentakpastu tekan Ctrl and key C serentakbukak paintpastu tekan Ctrl and key V serentakpastu editlaa..cepat dan pantas…

  10. Hayatie says:

    Rozy..klu tak silap ku buat, takyah copy dah, tekan print screen tu dah kira copy lah tu ..cuba try test tgok..hihi

  11. herni says:

    betul3…tak payah copy dah…print screen tu otomatik dia copy seniri hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: