Tips & trick for easy pumping

Sekali lagi ku nak berkongsi tips daa. Tips untuk memudahkan kerja-kerja pumping kita! Kerana mengepam adalah sesuatu yang tidak semudah kita sangka. Oleh sebab itu kita akan mudah berasa tertekan semasa mengepam. Mengepam sepatutnya menyeronokkan! Jadi susu pun tidak akan segan-segan nak keluar!

1. Go for hands-free pumping

Jika anda adalah ialah full time pumper (mengepam lebih 8x sehari) anda tersangat-sangatlah perlukan hands free ini. Ade pelbagai jenis handsfree ini seperti pumpin pal, hands-free pumping bra dan kalau nak jimat lagi boleh guna teknik rubber band seperti dibawah.

Saya menggunakan pumpin pal sahaja (masa tu tak jumpa teknik getah ni).

Ini step-by step yang saya ciloks dari web kellymom. Jika anda tidak faham, boleh refer pada web itu kerana ada arahan penerangan bertulis. Kellymom handsfree pumping

2. Tidak perlu untuk basuh corong pump setiap kali sesi mengepam.

Setelah selesai mengepam, corong-corong boleh diletakkan didalam peti ais atau cooler bag untuk kegunaan mengepam yang seterusnya. Cukup hanya membasuh sekali sehaja corong tersebut pada waktu malam atau setelah selesai sesi mengepam. Tidak percaya? Ini ada info yang saya quotes dari work & pump tentang washing your pump:

“You may have trouble finding a good place to wash your pump while you are at work – or you may find that washing takes too much time. But the best part about washing your pump at work is that you don’t have to! Breastmilk has wonderful antibacterial properties, and shows no significant bacterial growth after almost a full day at room temperature. I’m not saying to just leave your pump parts sitting out, but you’ll be fine if you just wipe the drops of milk off with a paper towel or tissue, then stick the horns, bottles and tubing in a bag in the fridge, or place the whole works in a cooler pack. This is just about the biggest time saver for a W&P mom.”

3. Sediakan botol yang banyak untuk mengepam

If you ended up pumping for 8 times per day, believe me, you need a lot of bottles. Botol yang banyak mungkin akan memudahkan anda. Anda tidak perlu untuk membasuh botol2 setiap kali habis mengepam (bunyi macam gaya malas sahaja kanπŸ™‚ Ini adalah cara saya. Saya suka mengumpul botol-botol yang digunakan untuk dicuci satu kali sebagaimana saya mengumpul baju-baju untuk dibasuhπŸ™‚


Sekian tips dari ku untuk kali ini. Apa-apa tips yang memudahkan pumping akan ku hapdetkan disini. πŸ™‚ Happy pumping kalians!

8 thoughts on “Tips & trick for easy pumping

  1. ibuarifa says:

    makasih kak yatie…dikaulah mentor ku..“tunjuk ajarku sifu”

  2. Hayatie says:

    haihh..jgn la panggil ku sifu lak …camni adalah “tunjuk ajarku siputt”..hehe

  3. herni says:

    gud info babe~~!

  4. suraiya said says:

    oh yati…i baru tanya tapi dah jumpa jawapannya
    betul la…u mmg sifu i!

  5. Ieda says:

    seronoknya baca mcm2 information yang ada…sbb kadang2 bila org pertikaikan…ieda rasa mcm down sgt2….tp bila dapat maklumat mcm ni….mmg rasa lapang sgt2…

  6. EcoT says:

    sy pun tak cuci corong spectra after pumping…botol yg sy dah guna pun sy tak cuci..guna utk next pumping.( drpd 2 botol,campurkan jd 1) .boleh tak ek?

  7. ibudhani says:

    thx kak!! selama ni mmg saye mncari cara yg memudahkan kerja mengepam….

  8. Salam ..haa.. dah jumpa teknik hands free yang "free"… rubber band… tq soooooo much dear.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: