My story of ‘LEEP’

Pada 16 Januari 2009, aku telah di ‘minor operate’ kan yang bertajuk LEEP (Loop -Electrosurgical Excision Procedure di HUKM. Apekemendenya tuh? Definisi-nya boleh la korang baca selepas ‘kemerapuan’ aku ni. Aku dikehendaki untuk diadmitkan selama 3 hari 2 malam (macam pernah ku dengar, salah satu dokumentari kat tv kot). Gara-gara aku yang telah didiagnosed for having Cervical Intraepithelial Neoplasia pada tahap ke-2 (CIN 2) atau dikenali juga sebagai Cervical Dysplasia. Apekemendenya tu lagi? Rajin2 la menyelak posting aku berkenaan CIN tu kek sobolah tu. Okeh, nak sambung ‘parang merapu kepunden parang skeper’ ni.

Seminggu sebelum keberangkatan ku ke ‘resort’ HUKM tu, aku dah siap-siap packing barang-barang yang perlu aku bawak. Lagilah disebabkan title aku sebagai ‘fully exclusively expressing mom’ (sendiri lantik) akan membanyakkan lagi barang-barang yang nak dibawa. Selepas settle menge-pack, jumlah beg yang akan ku bawa adalah 3 beg, satu beg baju, beg cooler (mana lah tahu takde fridge nak letak hasil tenusu ku tu), dan beg breastpump ku (skali tengok, mcm nak gi umrah pun ada, moga diperkenankanNya,Amin!)

15 januari, aku pun check-in kat wad Hukm ni, dengan segala bagai beg sampai tak cukup tangan. Agaknya, staf nurse2 kat situ mesti berkata2 dalam hati kecil mereka ..’ni nak tinggal sebulan ker ape’..(hish,menuduhya haku ni, tak baik punyaa!) Mana taknya, beg2 yang aku bawa ala2 nak gi bercuti. Nak aje aku label kan beg2 aku tu..’ni beg cooler & beg breastpump lah!!). Kalau boleh dengan aku2 skali nak pakai name tag ‘Saya ibu yang fully exclusively expressing’..err, faham kah mereka tu?

Sesampai je aku di wad, aku terus mem’buka kilang’(ni jolokan yang diberikan oleh patient sebelah katil ku setiap kali aku start mengepam). Aku pun memulakan sesi pengepaman aku dengan gaya santainya (membayangkan diriku berada ..’ditepi pantai yang indah, aku duduk seorang diri’..). Ada juga mata-mata yang cemburi melihat kegigihan ku mengepam dan menunjukkan muka betapa payahnya semata-mata nak memberi susu ibu, jika mereka berada di tempat ku (ye ker). Sepanjang satu hari aku mengepam dikatil ku tu, sebanyak 8 kali juga la aku berulang-alik (kadang2 belari-lari anak) ke pantry utk menyimpan hasil tenusuku. Sebelum aku menyimpannya ke fridge, awal2 staf nurse mengingatkan aku agar melabelkan cawan2 dadih ku itu, supaya tidak disalahsangka sebagai dadih ke ape (aku bawa bekas dadih tu sbb nak jimat space kat beg dari bawa botol). End of the day, aku berbangga (kembang hidung) bila hasil2 tenusu ku yang bercawan-cawan yang tersusun rapi dalam fridge tu dipuji oleh staf2 nurse tu, sebelum di collect oleh hubbyku yg datang pada waktu melawat.

Keesokan harinya,16 januari, pukul 10.30 pagi, aku telah di ‘holla’ (panggilah) oleh nurse untuk bersiap-siap ke medan OT. Dari pukul 10.30pagi, selesai pukul 1 tengahari, tapi aku tengah mamai-mamai akibat dari ubat bius tu, so sambung tido sampai kol 3 petang baru sedar. Sedar2 baju pond ah basah. Aisey, banyak dah sesi pengepaman aku terlepas ni. Sebelum aku bergerak2 khas ke OT, aku ade memyampaikan hasrat murni ku pada Dr yang bertugas agar aku boleh discharge pada petang tu jugak. Dan Dr. mengiyakan sahaja hasrat ku itu, jika kondisi aku mengizinkan. Alih-alih, sampai kepetang, Dr tu pun tak nampak batang hidung!. Terpaksalah aku bermalam lagi. Sementara tu aku telah menambah kenalan geng-geng ibu yang baru pas bersalin disekitar kawasan katil aku tu. Sempat lah aku me-war2kan kempen penyusuan ibu dan memotivasi kan mereka dan keluarga mereka!.

Pada sesiapa yang nak tahu macam mana prosidur LEEP itu dilakukan, rajin2lah baca artikel yang aku copy dari http://womenshealth.about.com ni. Bak kata pepatah ‘tak baca maka tak tahu!’. Renungkanlah.

LEEP Procedure – What is LEEP? – Loop Electrosurgical Excision Procedure

h1 = document.getElementById(“title”).getElementsByTagName(“h1”)[0];h1.innerHTML = widont(h1.innerHTML);

By Tracee Cornforth, About.com

Updated: October 14, 2008

About.com Health’s Disease and Condition content is reviewed by the Medical Review Board

If your doctor has told you that you need to have a LEEP procedure, it’s because your annual Pap smear indicated the presence of abnormal cervical cells, or cervical dysplasia. While the loop electrosurgical excision procedure, or LEEP procedure, may make you wonder if your doctor wants you to jump. The LEEP procedure has nothing to do with jumping. The LEEP procedure is one of several procedures your doctor has available to help diagnose and treat abnormal cervical cells. Other procedures your doctor may want you to have either before or during the LEEP procedure include, a colposcopy and / or a cone biopsy.

LEEP uses a thin wire loop electrode which is attached to an electrosurgical generator. The generator transmits a painless electrical current that quickly cuts away the affected cervical tissue in the immediate area of the loop wire. This causes the abnormal cells to rapidly heat and burst, and separates the tissue as the loop wire moves through the cervix.

This technique allows your physician to send the excised tissue to the lab for further evaluation which insures that the lesion was completely removed, as well as allowing for a more accurate assessment of the abnormal area.

You may want to ask your doctor if it’s OK to take an over-the-counter pain reliever such as ibuprofen before your procedure to help minimize any pain. Never take any drug before any medical procedure without explicitly asking your doctor about it. Always follow your doctors instructions for preparation for the LEEP.

What happens during the LEEP procedure?

The LEEP procedure takes about 20-30 minutes and is usually performed in your physician’s office. In some ways it may seem much like a normal pelvic exam because you will lie on the exam table with your feet in the stirrups. A colposcope will be used to guide your doctor to the abnormal area. Unlike a normal colposcopy, a tube will be attached to the speculum to remove the small amount of smoke caused by the procedure.

An electrosurgical dispersive pad will be placed on your thigh. The pad is a gel-covered adhesive electrode which provides a safe return path for the electrosurgical current. A single-use, disposable loop electrode will be attached to the generator hand piece by your physician. Your cervix will be prepared with acetic acid and iodine solutions that enable your physician to more easily see the extent of the abnormal area. Next a local anesthetic will be injected into the cervix; the electroloop will be generated and the wire loop will pass through the surface of your cervix.

After the lesion is removed your physician will use a ball electrode to stop any bleeding that occurs; he may also use a topical solution to prevent further bleeding. You can leave your physician’s office soon after the procedure.

Are there any complications associated with the LEEP?

Complications are usually mild but can include:

  • mild pain or discomfort

  • bleeding

You should call your physician if you experience bleeding that is heavier than a normal period, or if pain is severe. Other symptoms that should be reported to your physician include any heavy vaginal discharge or strong vaginal odor.

After the LEEP you should not:

  • Have sexual intercourse for as long as recommended by your physician

  • Lift heavy objects
  • Use tampons
  • Douche
  • Take tub baths–take showers only to prevent infection

It’s important for you to remember that having cervical dysplasia does not mean that you have cervical cancer. However, treatment of the abnormal area is imperative to prevent abnormal cervical cells from developing into cervical cancer

After the LEEP procedure, make sure to follow your doctor’s instructions precisely. Your doctor will tell you when to return for follow up Pap smears, and / or colposcopies. Keeping these follow up appointments is necessary to verify that all of the abnormal cervical tissues have been removed, as well as to make sure that if abnormal cervical cells redevelop they are caught early and treated appropriately.

Source: http://womenshealth.about.com/cs/surgery/a/leepprocedure.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: