My Wonderful Journey Of Giving The Best Mother Nature Of All: Susu Ibu

I just want to share my 2cents experience into this wonderful journey ‘ups n down’ of giving the best mother nature of all…susu ibu. Aku bukanlah dikalangan ibu-ibu yang dah professional dlm bab2 penyusuan ni, I’m just another newbies here,first time mom n etc. All of this things is new to me…

All of this started when i coincedently found susuibu.com while surfing the net in my 8 months preggy. Syukurlah aku terjumpa laman web ni secara tidak sengaja sejak waktu pregnant lagi. Dan bermula dari sinila, aku menyimpan azam utk fully breastfeeding Azri,walaupun tinggal sebulan je lagi aku nak due. N there is a lot of things to dig here. Disinilah timbulnya kesedaran untuk memberi penyusuan secara esklusif kepada Azri. Tiap-tiap hari, selama berjam-jam aku bertapa dalam susuibu.com ni untuk mencari info berkenaan dengan susu ibu ni. Dan sebagai persedian mental, aku ingat aku sudah cukup bersedia!.After my delivery, my journey begins and I was so frustrated and realized its was not as easy as I thought before.

Setelah 5 hari berlalu after my delivery, baru ada susu itupun sedikit shj, n my son had to be supplemented with formula milk..then start nipple confusion bla bla bla..another same stories just like the other new mommies here..n now I become exclusively expressing mommies,its funny coz aku dah le fulltime housewife and cannot give direct bf to him, I do try..maybe I was not trying hard enough!dan skang sy dpt bf hanya pd waktu mlm. aku pun malas dah nak stressed out of trying giving him direct.sbb realized that ouput susu pun affected. Aku fikir if dia xnak direct,I’ll just pump. Lebih baik aku fokuskan dulu macammana nak memperbanyakkan susu badan daripada aku asyik nak fokus untuk suh dia menetek, dah la susu aku memang tak byk mana pun. (Masa tu aku terlalu memikirkan kata orang, kalau anak tak menghisap direct,nanti takde stimulation, and susu akan kering). Day by day i try to be positive,aku mencuba pelbagai cara untuk memperbanyakkan susu. Alhamdulillah, usaha aku menampakkan hasil. Ape yang pasti, hasil itu tidaklah datang dalam sekelip mata, sehari-dua, ia memerlukan masa, keazaman dan kesabaran yang amat tinggi.

From manual to electric, from single to double pumping, from just 4 to 5 times of pumping session n now at least 7 to 10 times pumping session per day, from just 8-10oz per day, now up to 30 oz per day..from need to be supplemented with FM at least 2-3 times a day, n now almost none…that was my journey of motherhood for 3 months of being exclusively expressing mommies now. And believed me it is not easy & it was hard!and at one time i do feel like giving up..well, nothing much.as compared to the others but I’m very proud of what I’ve achieved so far, and that’s kept me going of giving the best for my son.

Now, aku teringin untuk membantu memberi semangat kepada ibu-ibu baru yand didalam dilema, yang mengalami situasi yang sama seperti aku dulu bahawa mereka juga boleh melakukannya. Walaupun aku baru beberapa bulan dalam bab-bab penyusuan ni dan masih panjang lagi perjalanan aku, aku tetap bersemangat dalam menghitung hari-hari untuk memberikan susu ibu kepada azri selama mana yg mungkin. (Misi jangka pendek: untuk memberikan penyusuan susu ibu secara ekslusif for at least 6 month. Misi jangka panjang: Untuk meneruskan penyusuan sehingga setahun lebih). So pada ibu-ibu yang sedang mengalami situasi seperti diriku,always think that semuanya bermula dari bawah, you’re not alone here..n you’re not the only one who faced the same situation here…almost all of us had gone the same as you’re before..n the only thing that works out best here are the DETERMINATION & PATIENCE and it needs a really2 big effort and lots of sacrifices!..

5 thoughts on “My Wonderful Journey Of Giving The Best Mother Nature Of All: Susu Ibu

  1. nde says:

    hi yatie,just nak tanye, you beli pump thru Aja ke? I nak try beli pump kat dia.. ok ka?

  2. Hayatie says:

    Hi nde…I tak pnah beli lagi bp dkat aja,sbb takde bajet nak upgrade..huhu..klu ade rezeki mmg nak beli fs dgn dia.(cuma suka tengok bp kat blog dia je..hehe,skang guna spectra3 je)..tp i tau after sales servis die bagus and i ade frens yg beli dgn die..

  3. Mama Qisya says:

    hi..Currently I have this prob..my BB x mo direct.. i’m working mummy..Start last week I actually stress a bit.. also always “-ve” thinking that my EBM merudum if my bb not direct anymore….AFter read ur blog, I’ll keep my “+ve” thingking back. My susu is the best for my doter!!! I’ll exclusive bf my doter till 6 mons n bf her till 2 years!!

  4. Hayatie says:

    Hi..Mama Qisya,ohh..congrats for still staying positive, nothing is impossible..i’m also like u, still learning..lets support each other and makes this thing happen! anything, u can always reach me!

  5. aleasofea says:

    linda link blog ni utk group bf leh?
    t.kasih..kerna kau antara idola ku..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: