Langsir Raya

Yessss, akhirnya.. Siap juga langsir pintu-pintu bilik ini. Didalam sibuk-sibuk aku nak buat kerja rumah bercucuk tanam diladang terhenti-henti nak mengepam lagi, dengan azri yang asyik nak ‘tolong’ aku jahit je, siap juga langsir raya untuk tahun ni ini, kah kah! Request dari mak aku yang suka nak letak langsir kat pintu. Kalau ikut taste aku, aku memang tak suka nak nak letak langsir kat pintu. Kalau ikut eric leong ni, agak-agak dah violates the rule nih. Tapi nak buat camna kan, dah ni rumah boss (mak aku). Layan je lah labu.

Kain yang yang ku beli pada tahun 2006 tak silap. Konon-konon nak ikutlah ala-ala pattern langsir kat kamdar tu, pattern cantum-cantum ni hah! Tadi pagi aku pergi Kamdar Saujana, nak carik ilham. Aku tengok harga-harga untuk langsir ala-ala camni baik untuk pintu ke tingkap ke kebanyakkannya rm50++ yang ada below rm50 tu pun, yang kurang cantik. Kalau ikutkan lebih baik aku jahit sendiri. Tak susah mana pun, bagi aku lah. Kata dah minat menjahit! Kos beli kain buat langsir pintu ni lebih kurang RM20 je.

Di samping aku beli kain untuk buat baju kurung skit. Entah sempat, entah tidak jahit. Kes silap cantum kolar leher baju kurung mak aku tempohari hari belum lagi aku repair. Hmm..sempat-sempat, esok aku ukur, potong kain, pergi hantar jahit tepi. Dah siap nanti aku ku tepek disini, kalau takda tu maknanya tak siaplah gamaknya..huhu!

12 thoughts on “Langsir Raya

  1. nikhazifah says:

    puan deco idaman, langsir satu!!

  2. Yatie says:

    wah ni yg buat ku nk tayang langsir yg buat julung2 kali nyer ku tempah (selama ni pakai langsir sponsored by my mom n my mil), thn ni langsir ku warna goldish … tggu tau…..pasni ku tempah dgn mu pulak la, takpe ku kasi mu 3thn masa tuk menyiapkan nyer..hehehehe

  3. ibu_arifa says:

    cantik…mmg berbakat lah kak hayati nih..rajin sungguh.

  4. KambingBujang says:

    untung la kalu pandai jahit ni.. kt ofice ni ader akak yg amik tempahan jahit curtain.. untung tue.. customer bdak office jer

  5. Ely Hasrul says:

    umah aku siap kang aku tempah langsir kt ko la.. ke kena tempah dari skang mana tau ko nk amik masa 2 thn nk siap kan heheheh.. cantek2 raya sakan la ngan langsir baru hehehehe

  6. Rozy says:

    ytatie,

    rajin hang no.. aku nak kemaih umah pun xdan.. huhuhu

  7. lin says:

    salam tuan rumah :), selamat hari raya maaf zahir batin..ikhlas dr sya sekeluarga (lin,zairee,qaisara)

  8. izzahazfar says:

    jelesnyer ngan akak…zah tak sempat lg jahit langsir tau..!

    p/s:akak tak keje ehh…?sempat buat mcm2 kan…terasa sgt zah tak reti atur jadual!

  9. Jiji says:

    Ecehcehceh langsir baru!!!@!~

  10. fiza says:

    THA…ku tempah langsir ngan mu jerlah utk umah baru ku ittew :-)…bley lah.

  11. asmaa says:

    lawa…lawa…bestlah dpt melaram, hias2 rumah nak raya nie, terasa kemeriahannya.

  12. Hayatie says:

    nik: hokeyy siap! (aisey, apesal senget sebelah ni!)

    yatie: haha, wah mu sume sakan bling2 yer tahun ni..hihi

    ibu arifa: mana ada berbakatnye tu dik, kdg2 berkarat lagi adalah, hihi!

    kambingbujang: kalau nak diikutkan memang untung je, jahit pun strett je..

    ely: haha..kalian, kain tu walau ku beli tahun 2006, asalnya nak buat benda lain utk wedding ku dulu….alih2 tak sempat. So ku transformasikan ler jadi langsir..hihi

    Rozy: haha, kata dok rumah,..tapi kdg2 tak dan juga (sebok nak berbeloging je..huhu)

    lin: Terima Kasih, Salam lebaran juga dariku sekeluarga..

    Zah: inilah rutin sebagai seorang SAHM, harus pandai jimat duit (leh beli benda2 lain..ekeke)

    jiji: ekekeke…..

    Fiza: mu jgn…kang mu menangis plak tengok hasil kerastangan ku ituw..hhuhu

    asmaa: ye lar asmaa, bila dah start menghias2 ni ler baru terasa nak raya..huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: